Op een camping is er altijd wel wat te beleven. Camping El Molino heeft zijn gesprekspunt bij het hek naar het strand. Praatje weer, is altijd vaste prik. Ook de vreemdste praatjes zijn natuurlijk niet van de lucht, maar ook dat hoort bij het ‘klappen’. Uiteraard wordt er ook veel gelachen.


Columns van vóór 2013 staan op:

http://rens.vanadrighem.com/columns_uit/Klaphek_Index.html

maandag 24 juni 2013

24 juni

SAN JUAN
Vandaag is het San Juan, (Heilige Jan) een nationale feestdag in heel Spanje dat in veel dorpen en steden op een 'eigen' manier gevierd wordt.
In Estartit is dat op de avond van 23 juni, met vooral knal- en vuurwerk. Om 23.00 uur in de avond barst een groot vuurwerk los in het havengebied en er wordt een enorme brandstapel in de fik gestoken. Daarmee neemt de Spanjaard afscheid van het voorbije jaar, en wordt de zomer ingeluid. Bovendien is het ook de naamdag van koning Juan Carlos, dus zou je de 24ste ook als koningsdag kunnen zien.
Gelukkig bleven we dit jaar op de camping gevrijwaard van problemen.

In de provincie Valencia vieren ze San Juan met 'Hogueres', enorme beelden van wel 15 tot 20 meter hoog, gemaakt van papier-maché waarmee men aangeeft wat er het afgelopen jaar 'fout' is gegaan. Die beelden worden opgesteld op straat in de bebouwde kom en worden dan op de avond van San Juan in de brand gestoken. Brandstapels van oude meubels en afvalhout van de timmerlieden zijn historisch gezien daar de oorsprong van. De traditie is dat wanneer het ergste vuur wat 'gedimd' is, de jeugd door het nog brandende materiaal heen gaat springen.
Uw razende Reporter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten