Op een camping is er altijd wel wat te beleven. Camping El Molino heeft zijn gesprekspunt bij het hek naar het strand. Praatje weer, is altijd vaste prik. Ook de vreemdste praatjes zijn natuurlijk niet van de lucht, maar ook dat hoort bij het ‘klappen’. Uiteraard wordt er ook veel gelachen.


Columns van vóór 2013 staan op:

http://rens.vanadrighem.com/columns_uit/Klaphek_Index.html

zaterdag 11 juni 2016

Verheugend nieuws

STRAND
Zoals we op 21 mei gemeld hebben, was er op vrijdag 20 mei - de laatste dag van het verplaatsen van zand - een probleem op het strand. Nu is pas bekend geworden wat er precies aan de hand was. 
In een bepaald gebied van Griells werden een soort ballen aangetroffen die leken op kneedbare spaanplaat.

De ballen stonken, waren vreemd van kleur en werden verdacht van van olie resten en dergelijke want ze waren zwart. Ze hadden een textuur van klei gemengd met slib.



Volgens de instructies van het Natuur-departement is in opdracht van de Guardia Civil overgegaan tot het verwijderen van het op die dag gestorte materiaal, want een onderzoek had uitgewezen dat het zand uit de laatste 12 vrachtwagens van die dag moest zijn. 

Voor alle veiligheid is het door in totaal 30 trucks gestorte zand weer verwijderd en het strand handmatige gereinigd. Er is daarbij meer dan 60 kg. verdacht materiaal verwijderd.

Op de dag van de ontdekking zijn monsters verzameld, die voor analyse naar een laboratorium werden gebracht. De analyseresultaten van de monsters werden verheugd genoemd. Er is geen spoor van vervuiling in de verzamelde monsters gevonden en bevestigt daarmee de resultaten van een onderzoek voorafgaand aan het transporteren van het zand naar het strand en duinvorming van Pletera.

De 'kneedbare spaanplaat ballen' bleken klei en slib te zijn en geen organische component te bezitten. Het vermoeden is dat ze afkomstig zijn van de bodem van een oude kustlagune, in het verleden parallel gelegen aan de boulevard op een diepte van ongeveer vijf meter. 


In de afwezigheid van zuurstof, kan organisch materiaal door het missen van zuurstof, zwarte tinten geven. Wanneer dit materiaal in de aanwezigheid van lucht in een paar dagen oxideert, wordt het zwart/bruin, zoals te zien op de foto.

Uw Razende Reporter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten