Op een camping is er altijd wel wat te beleven. Camping El Molino heeft zijn gesprekspunt bij het hek naar het strand. Praatje weer, is altijd vaste prik. Ook de vreemdste praatjes zijn natuurlijk niet van de lucht, maar ook dat hoort bij het ‘klappen’. Uiteraard wordt er ook veel gelachen.


Columns van vóór 2013 staan op:

http://rens.vanadrighem.com/columns_uit/Klaphek_Index.html

vrijdag 19 juni 2015

Strandperikelen

EINDVERSLAG
Gisteren zijn de werkzaamheden aan het strand afgesloten. Het resultaat is nihil, of zelfs waardeloos te noemen. De bewoners en neringdoenden van Els Griells hebben zich behoorlijk ingezet om voor elkaar te krijgen dat de schade veroorzaakt door de uitbreiding van de jachthaven, waardoor de stroming van de zee desastreus veranderde, en de laatste tramontana's, het strand naar behoren hersteld zou worden. Helaas is dat niet gelukt. Hun acties beschreven ze elke dag op Facebook, waarvan ik een verkorte vertaling maakte.

'We hebben overleg gepleegd met een paar van de ingenieurs en geadviseerd hoe volgens ons het verdwenen strand aangepakt had moeten worden. Door de vaak sterke wind verdwijnt het zand binnen de kortste keren weer in zee omdat er geen basis is. Vanaf het eerste deel hadden rotsblokken, half-ondergedompeld met een lengte van minimaal 10 meter de zee in, als golfbrekers moeten gaan zorgen voor het samenvoegen van land met zand.
De 'hotemetoten' overleggen ter plaatse hoe het aan te pakken 

Er is een aantal dagen heel veel zand gestort, waarvan het meeste door de golven weer in zee is geworpen. Er had eerst een "veilige" basis gemaakt moeten worden. Dat wil zeggen, een breed strandgebied en het geconsolideerd stoppen van de stroom. Maar er is alleen een smal pad van zand in de zee gemaakt, gewoon over de daar aanwezige keien heen, waardoor een 'onmogelijk' strand is ontstaan.  

Als actievoerders hebben we bij vier televisie kanalen geprobeerd aandacht te krijgen, zodat er een definitieve oplossing voor het strand zou komen. Eén zender heeft daar gehoor aan gegeven. 
De gemeente heeft echter geen uitgewerkt plan gemaakt voor dit project. Daarom is er een brief gestuurd aan het ministerie van landbouw en het ministerie van toerisme. 
Ook gaan we een klacht indienen bij de Europese unie.

Gisteren is de laatste werkdag geweest. Voor de vierde keer dit seizoen is 'la rampa', de af- en oprit, van de rotonde naar het strand hersteld.
Alleen is op slechts één meter na, het strand verdwenen, dus kunnen alleen strandgasten te voet daar gebruik van maken.












Als er langs de boulevard meer zand was gebracht , zou het een goede bijdrage hebben geleverd, al was het maar voor tijdelijk. Nu is het een waardeloze toestand. 

Er moeten dringend golfbrekers komen. Zonder golfbrekers zal het zand weer verdwijnen.
Deze zomer zullen de bestuurders, zowel lokaal, van de provincie als van de staat, een definitieve oplossing moeten vinden om het strand van Els Griells te kunnen behouden'. Wij hebben gedaan wat in ons vermogen lag. 

Al met al is het een schande voor L'Estartit, voor de Costa Brava en beeldvorming van Catalonië en niet te vergeten het buitenland waarvan veel toeristen naar hier komen.

Gelukkig geeft het strand van El Molino geen problemen.
Alleen bij het Klaphek, bij de op- en afrit naar het strand, is geen doorgang door het hek mogelijk omdat daar flinke schade is. 
Bij de drie andere hekken kan je zonder problemen het strand op gaan.

De rode lijn geeft aan hoe breed het strand was. Er is dus heel wat weg.




Zo de situatie nu is, zullen we het ermee moeten doen. Geen douche, geen strandtent en geen strandwachttoren, zo het er naar uitziet. Inmiddels er al weer een meter of twee van de af- en oprit in zee gespoeld. 

Het is te hopen dat het zich niet al te snel voortzet en het resterende zand weer in zee verdwijnt, want het toeristenseizoen vangt nu aan. We kunnen alleen maar hopen op het beste.
Uw Razende Reporter 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten