Op een camping is er altijd wel wat te beleven. Camping El Molino heeft zijn gesprekspunt bij het hek naar het strand. Praatje weer, is altijd vaste prik. Ook de vreemdste praatjes zijn natuurlijk niet van de lucht, maar ook dat hoort bij het ‘klappen’. Uiteraard wordt er ook veel gelachen.


Columns van vóór 2013 staan op:

http://rens.vanadrighem.com/columns_uit/Klaphek_Index.html

maandag 8 juni 2015

Schade

HET STRAND
Over het verdwijnen van een groot gedeelte van het strand, gaan de wildste geruchten.

Nadat in 1998 de jachthaven van Estartit werd uitgebreid, heeft het strand te kampen met een groot erosieprobleem, dat bij stormweer ook nog eens toeneemt. De schade aan het strand en in zee is groot omdat de richting van de zeestromen langs de kust, in noord-zuidrichting heeft veranderd.




Enorme, met algen begroeide keien zijn boven water gekomen.
Het weggespoelde zand langs de boulevard en het strand bij camping El Molino is terecht gekomen op het strand bij Pals. 
Ruim 86.000 m3 zand zal daar verwijderd moeten worden. 

De kosten daarvan zijn zeer hoog, te weten 1.350.000 euro. De oorzaak van het probleem wordt door het terug brengen van het zand daarmee niet weggenomen. Deze oplossing zal slechts van zeer tijdelijke aard zijn. Er moeten aanvullende onderzoeken worden gedaan om duidelijk vast te stellen wat de oorzaak van het probleem is, zodat de bevoegde autoriteiten in staat zijn maatregelen van blijvende aard te treffen. Als er geen kundige waterbouwkundigen bijgehaald worden zullende de problemen blijven bestaan.


De bewoners van Els Griells zijn enkele dagen geleden een protestactie gestart zoals eerder gemeld. En het ziet er naar uit dat het effect heeft gehad.


Ook hebben ze een plan gepresenteerd hoe een en ander volgens hen opgelost zou moeten worden.

Zij denken aan drie strekdammen vóór de boulevard, zodat het zand voor-, achter-, en tussen de dammen zal blijven liggen.

Als we de geruchten mogen geloven, gaat na woensdag begonnen worden met het herstellen van de schade. 

Dat er op deze korte termijn een definitieve oplossing komt, kan wel vergeten worden. Het zullen maar lapmiddelen zijn, want er zijn vele tonnen zand verdwenen en je vraagt je af hoe ze die terug gaan brengen.
Uw Razende Reporter 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten