Op een camping is er altijd wel wat te beleven. Camping El Molino heeft zijn gesprekspunt bij het hek naar het strand. Praatje weer, is altijd vaste prik. Ook de vreemdste praatjes zijn natuurlijk niet van de lucht, maar ook dat hoort bij het ‘klappen’. Uiteraard wordt er ook veel gelachen.


Columns van vóór 2013 staan op:

http://rens.vanadrighem.com/columns_uit/Klaphek_Index.html

donderdag 19 mei 2016

Analyse

PERSOONLIJKE ANALYSE
Door het de laatste vijf jaar als maar uitbreiden van de jachthaven is de stroming van de zee dermate veranderd, dat het strand van Els Griells en bij de camping El Molino al diverse keren helemaal of gedeeltelijk in zee verdwenen is. Ook de boulevard is al enkele keren hersteld moeten worden. Dat is helaas niet goed aangepakt. De basis van de rotsblokkenwand is niet diep genoeg onder het zeeniveau begonnen en de open ruimtes tussen de keien is niet opgevuld met beton of asfalt, waardoor bij golfslag de achtergelegen grond wegspoelt en de blokken en daarbij de boulevard verzakken.

Telkenmale verdween het zand, vooral bij oosten wind, waarmee het vele geld dat het werk gekost heeft, letterlijk en figuurlijk weer in het water terecht kwam. Steeds weer is men zand gaan storten in de hoop het strand te kunnen terug brengen. Er wordt maar niet begrepen dat de enige oplossing om de zee een kleinbeetje te kunnen bedwingen het aanbrengen van golfbrekers is. En dan wel vóór dat je nieuw zand gaat aanbrengen. Zodra er een kleinbeetje sterke golfslag uit het oosten komt is het weer gedaan met het zand. Het verdwijnt dan gewoon weer de zee in. 

Als golfbrekers zijn dit de opties.

Met vier of vijf pieren van keien of houten palen zal het probleem voor een heel groot gedeelte opgelost zijn.


















Ik heb dit alles met de beste bedoelingen al enkele malen (in het Spaans) te kennen gegeven aan de actievoerders van Els Griells, maar die zullen mij wel een ouwe zeur vinden en hebben mij geblokkeerd om te kunnen reageren op hun Facebook. 
Waterbouwkundige ben ik niet, maar de tijd zal het leren of mijn analyse juist is. 
Het is te hopen dat men ooit nog eens wakker wordt.
Uw Razende Reporter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten