Op een camping is er altijd wel wat te beleven. Camping El Molino heeft zijn gesprekspunt bij het hek naar het strand. Praatje weer, is altijd vaste prik. Ook de vreemdste praatjes zijn natuurlijk niet van de lucht, maar ook dat hoort bij het ‘klappen’. Uiteraard wordt er ook veel gelachen.


Columns van vóór 2013 staan op:

http://rens.vanadrighem.com/columns_uit/Klaphek_Index.html

zaterdag 19 december 2015

Strand perikelen 4

Extra bericht in verband met de aanpak van de boulevard en het strand 
van Els Griells in Estartit

AANPAK BOULEVARD EN STRAND
Drie tekeningen om een goed overzicht te krijgen van de werkzaamheden aan de boulevard.












Het gele gedeelte is waar opnieuw de rotsblokken wand werd opgebouwd. Het rode gedeelte werd in zijn geheel vernieuwd en de boulevard opnieuw betegeld.



Op deze tekening zien we in het rood het vernieuwde gedeelte. De paarse lijnen links bovenin geven aan hoe men de boulevard wil verleggen, en over een flink stuk van de camping, tot aan Platera. 

In het grijs (met rood puntje) de oude rotonde situatie. De nieuwe rotonde komt een stuk verder van de kust (rode lijnen).

Vanaf de rotonde loopt schuin tussen de rode vlakken, de af- en oprit (Rampa) naar het strand.
Alle gegevens en foto's komen van de Facebookpagina van Els Griells. Daar heb ik diverse keren gereageerd op de werkzaamheden, maar dat is waarschijnlijk in verkeerde aarde gevallen want men heeft ze verwijderd en mij geblokkeerd, zodat ik geen reacties meer kan plaatsen. Jammer, want mijn opmerkingen zijn adviserend bedoeld.

Mijn opmerkingen
Zolang er niets aan de stroming in zee veranderd wordt, zal er niets veranderen. Dat kan opgelost worden door een aantal strekdammen als golfbrekers, haaks op de boulevard in zee aan te brengen. Het iets dieper leggen van grotere rotsblokken als basis van de damwand wat nu gedaan is, is het enige verschil met de voorgaande muur. 
Dat zal echter niets veranderen aan de toestand. Het NIET opvullen tussen en achter de rotsblokken met cement of asfalt, vinden de Spaanse deskundigen niet nodig. 

Men gaat voorbij aan het fijt dat de grond er achter en er tussen met golfslag verdwijnt, en de rotsblokken laten verzakken. Dat is precies wat gebeurde het afgelopen jaar. De hevige noordelijke en oostelijke golfslag van de laatste dagen van september hebben dat overduidelijk bewezen.

De specialisten laten weten dat bij het opvullen met beton de muur een schans zal vormen, zodat het water omhoog kan beklimmen. Schansvorming zorgt er juist voor dat het water terugkeert vanwaar het vandaan komt. Daarbij vergelijken ze onterecht de damwand met een pier. Een pier blijft inderdaad liggen, die ligt op de bodem van de zee dus daar kalft geen grond af bij golfslag. Bij de wand zoals nu voor de tweede keer het zelfde aangebracht, gegarandeerd wéér gaat plaatsvinden. 

Men is denk ik vergeten dat zelfs de af- en oprit (rampa) van rotonde naar het strand, tot zes keer toe deze zomer is moeten hersteld omdat de grond achter de rotsblokken door de golfslag in zee belandde.

Het geluk tot nu toe is dat de zee, met in hoofdzaak zuiden wind, al weken lang heel rustig is anders was het inmiddels iets aangegroeide strand allang weer verdwenen.

Al met al is het onbegrijpelijk dat men denkt de toestand verbeterd te hebben.

Uw Razende Reporter

3 opmerkingen:

  1. Geef je gelijk@
    Zonde dat je geblokt ben!
    Gr mireille spier
    Dochter wim elly

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik werk nu toevallig voor het agentschap maritieme dienstverlening en kust, afdeling Kust van de Vlaamse Overheid in België. Maken ze daar bij jullie dan geen studies of dergelijke voor ze werken uit voeren ter bescherming van het achterland tegen overstromingen/stormen? Wij zijn hier in België alvast bezig met de uitvoering van het Masterplan kustveiligheid. www.kustveiligheid.be www.afdelingkust.be. Met vriendelijke groeten Sofie

    BeantwoordenVerwijderen